Činimo sve da sprečimo Rezoluciju

10:00 13. 05. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Ministar informisanja i komunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da je Srbija mnogo učinila da se spreči usvajanje Rezolucije o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, koja bi ove sedmice mogla ponovo da se nađe na dnevnom redu Ujedinjenih nacija (UN) i da su brojne zemlje saznale šta se zaista desilo u julu 1995. godine u Srebrenici.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakao da već dva puta inicijatori, kosponzori rezolucije odlažu glasanje zato što "nailaze na ozbiljan i u činjenicama utemeljan otpor, ne samo Srbije, već mnogih slobodarskih država u svetu".

"Dakle, Srbija je uvek jasno i odlučno osuđivala zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine. Mi nismo saglasni sa kvalifikacijom i to sada ne govorim kao ministar, govorim kao istoričar koji se četvrt veka bavi kulturom sećanja. Znate, taj zločin jeste zločin, nema nikakve dileme, ali on ne sadrži elemente genocida. On pre svega ne sadrži genocidnu nameru, a potom i genocidne radnje. I to je potpuno jasno", izjavio je Ristić. (kraj) mjj/sv/dj

Share: